Všem, jichž se to týká

23. 12. 2014 15:19:38
Lidé jsou strašně zvláštní druh. Chtějí být nadřazení, chtějí být výš než ostatní druhy, ačkoli se tu objevili jako jedni z posledních a také přesto, že se stálé chovají jako zvířata. Ne, není to hanlivé označení, protože ať se teď děje ve světě cokoli, nejsem s tím ve spojení. Teď jsem ve spojení jen a pouze se svými myšlenkami. Mám je tu jako na provázku, koukám na spící kočku na posteli a přemýšlím, jak moc jsme si se zvířaty podobní.

To vrnící zvíře na posteli je mi opravdu něčím podobné, ale více než ono mně, jsem já jemu. Žádá si přízeň člověka a když vidí, že člověk nemá čas nebo si bezuzdně vyhazuje z kopýtka mimo byt, musí se spokojit se sebou. Sama. A bez opory. A někde tady bych se zastavila a podívala se hlouběji do té mrtvoly, co pitvám.

Zdá se mi, že většina lidí se snaží být až moc soběstačnými, osamělými vojáky v té nekonečné válce, kterou vedou - bůhví proti čemu vlastně - a nechtějí přiznat, že něco nezvládají. Jsou takoví vlci samotáři. Vlci. jak asi vzniklo toto označení pro člověka? Nakonec to je úplně jednoduché. Jsme jim podobní více než bychom si přáli.

Jak tak pomalu a sami bojujeme, stále si nevědomky opakujeme svojí mantru "já to zvládnu sám", až nelogicky dojdeme k závěru, že ostatní vlastně stejně nezajímají naše problémy a stejně by to všichni obrátili proti nám a stejně jsou všichni zlí a nikdo nás nechápe. Viděli jste někdy divoké zvíře, které by někomu věřilo? Které by k vám přišlo a lísalo se? Považovalo vás za bezelstného? Ví, že si musí krýt záda, ale neví, že se nemusí bát všech. Haha - nikdo nikomu nevěří - všichni jsou proti sobě.

Jenže možná ani nevědí, jak moc jsou ostatní lidé chápaví a ochotní. A nepřijdou na to, dokud to jednou nezkusí.

A tak si tím životem procházejí všichni sami, až jednou druhou polovinu svojí rozbité duše, jako když do sebe zapadnou dvě puzzle. I vlk samotář si může najít vlčici a mít vlčátka a společně mohou vlčit. Nepočítám s tím, že by ta koketa se špičatýma ušima u mě na posteli někdy přivedla domů kocoura, protože kastrace nezpůsobuje pouzde neplodnost, ale také neochotu se přátelit se stejným druhem opačného pohlaví, ale našla mě. A věří mi. A já věřím jí. Vím, že u ní v kožichu mám všechna tajemství navždy.

Ne všichni jsou zlí, ale ne všichni jsou hodní, je třeba pečlivě vybírat jedince, kterým předáme část svého břemene. Nakonec být vlk samotář je jen obrana, štít. Čím míň o nás ví, tím líp, tím jsme méně zranitelnější. Ale nejsme zranitelnější, pokud o nás nikdo nic neví? Když se pak omylem dotkne bolavého místa, které pak bolí jako znovu rozškrábaná rána.

Musíme mít někoho, komu věřit a kdo nás postaví na nohy. Můžeme být silní jak chceme, ale nikdy nebudeme silní, pokud budeme sami. Sami budeme pořád padat na hubu, s někým dalším budeme také padat na hubu, ale aspoň nás hned někdo sebere, abychom se neváleli v prachu a špíně. Někdo nás možná i za ruku odvede za něčím důležitým, na co bychom neměli odvahu. Někdo si poslechne, jak to vypadá na dně. Ale to samé musíme dělat pro druhé. Kryjeme si záda. Život je boj, tak bojuj. Ale zároveň je život ta nejnádhernější věc, která nám byla dána. A i když občas chodíme po okraji našeho života a přemýšlíme, jestli radši nespadnout, měli bychom vědět, že tady, tady v tom našem hloupém a bezvýznamném životě, to je lepší. Vlk taky nejde dobrovolně do pytlácké pasti. Zde už nejsme zvířaty, zde jsme plně myslící osobnosti, které toho svého myšlení využívají mnohdy proti sobě. Tak to nedělejme, snažme se přestat.

Děkuji, že jsem našla další vlčata a nejsme vlci samotáři.

Všem jichž se to týká.

Autor: Kateřina Časarová | úterý 23.12.2014 15:19 | karma článku: 20.98 | přečteno: 2848x

Další články blogera

Kateřina Časarová

Zrcátko

Hana Haně už nezbývalo moc času, sama si to uvědomovala, nic jiného však už ne. Ani bolest ne. Byla od všeho daleko, a že má kolem sebe svoji rodinu, vnímala jen letmo. Věděla, že s ní je manžel a obě dcery.

17.3.2023 v 10:22 | Karma článku: 11.79 | Přečteno: 413 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 227 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 384 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 572 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1164

Proč psát? Protože je to lepší, než mluvit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...