Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti (ne)chtějí být děti

Vracím se v jednu ráno domů z baru, cvakají mi zuby zimou, vlasy kompletně pozbyly ležérnost a jemnost, smrdím kouřem a snažím se udržet rýmu, která se mi spustila jako následek sibiřské zimy. Slyším pár hlasů, kousek před sebou, a modlím se, aby to nebyla banda podnapilých hráčů automatů z jednoho ze čtyř kasín, co na sídlišti máme. Přitáhnu si kabát blíž k tělu a po pár opatrných krocích a nastražených uších vidím, že to je jen parta podnapilých hejsků ze zdejší základní školy. Někdo by řekl "ještě, že tak", ale já si říkám "to snad ne". Vystavuji se jejich mírně alkoholem ztupělým řečem. Celá parta svišťů sedí na lavičce (samozřejmě na opěradle), učí se kouřit, snaží se co nejrychleji vypít láhev pochybné míchaniny a mluví tak, že se ve svých devatenácti letech mírně červenám. Kdo jiný umí lépe a suverénně říkat slovo "šukat", než budoucnost našeho národa? Dohání mě to k mojí obvyklé vzteklosti a také k politování. Napadá mě, jestli jejich rodiče vůbec ví, kde jejich roztomilá dítka jsou a co právě dělají a jestli vůbec vědí o láhvi rumu a dvoulitrovce koly a krabičce Marlborek, které s největší pravděpodobností koupil ten nejstarší (čti čtrnáctiletý) hoch ve večerce u čínského živnostníka. Tohle nejsou děti.

Ve svých 19 letech mluvím jako moje babička, ale je mi vážně smutno, když tohle vidím. Snažím si vzpomenout, co jsem dělala ve třinácti letech já. No, začínala se zamilovávat do různých zpěváků a kapel, přemýšlela nad sebevraždou a chatovala s kamarády na ICQ. Chodila jsem spát v deset, o víkendu kdy jsem chtěla, ale nikdy jsem nikam nechodila večer a nikdy jsem nepila a nekouřila. Byla jsem výjimečně nudné a klidné dítě. Mezi mé záliby pořád patřilo šití oblečků na bárbíny, ačkoli jsem to nepřiznala. Takže mluvím jako babička nebo to vidím jako malé dítě? Já vím, jakou mám výhodu před dnešními dětmi - já měla dětství.

Jsem si jistá, že tyhle lidi bych klidně potkala v nějakém pražském klubu, jak se učí pít tequilu, s jejímž dostáním nemají problém, protože třináctiletá děvčata mají ve výstřihu to, co já tam nebudu mít ani po třech dětech a hodinách u televize s čokoládou. Zkrátka nikdy nebudou mít problém s občankou jako já, po které ji chtějí pořád a všude.

Ale nebudu lhát, já také toužila zkoušet nové věci a ze všeho nejvíc jsem si přála být už konečně dospělá a aby mi rodiče nekecali do života. Jenže jsem si těžko mohla vyskakovat. A tak jsem strávila svoje dětství u pohádek, panenek, hraní na vojáky, blbnutí na hřišti a za vrchol kvalitního vztahu jsem považovala procházku s dítětem opačného pohlaví po sídlišti a pusu na dobrou..no, ne noc, ale večer. Ale dočkala jsem se, ne?

Ale nesnaží se být děti až moc jako dospělí? Zvlášť teď. Ano, vždycky jsme všichni chtěli být dospělí a hranice 18 let se stále zdála naprosto nedosažitelná a vlastní byt byla jasná volba hned po oslavě již zmiňovaných osmnáctin. Jenže není to škoda? Já bych se klidně vrátila do bezstarostných dvanácti, třinácti let. Takhle mě to nebaví, protože jsem v našem státě dospělá a všude po světě také, s výjimkou Ameriky. Ale nejde jen o to, že mě bere jako dospělou právní systém, ale že mě tak vidí i normálně. "Jsi dospělá, zařiď si to sama." "Teď na střední škole jste dospělí, musíte se o tohle postarat sami." Všude jsme dospělí, ale zároveň nám je dovoleno málo věcí ze strany té vyšší síly (čti učitelé a rodiče). To mě dost mate. Jsem tedy dospělá nebo dítě? Jak se mám chovat? Možná tohle bude problém i pro tu nižší věkovou hranici - je jim stále říkáno, že se musí naučit starat se o sebe sami, protože brzo budou dospělí, ale zároveň je jim vše zakazováno. Tak se tedy vzepřou a snaží se být dospělí. Jenže pak by toho mohli litovat, protože dětství je něco, co není do konce života, jednou člověk překročí ten příkop a stane se dospělým. A v tu chvíli může začít litovat, že si více neužil svoje dětství, protože i když se bude snažit, už se to nedá vrátit. Dospělost se pak akorát vyvíjí a stárne.

Takže jsou to možná nejsou pouze sami děti, kdo si kradou dětství, ale jsou to i dospělí, kteří to nemyslí nijak zle, ale možná by se měli ohlédnout do minulosti a nechat děti, aby byly dětmi co nejdéle.

Bohužel tady nemůžu mluvit za všechny, ale já to cítím tak, že ne jednou jsem pomyslela na svoje pokojíčky a oblečky na panenky a stavebnice a na to, jak ráda bych si někdy hrála, jenže pak si uvědomím, že by mě to vlastně tolik nebavilo. A je mi to líto. Ale možná bych to mohla zkusit. Vždyť dětem závidím dnešní hračky. Kluci prý vždycky zůstanou dětmi někde uvnitř a proto si pak s dětmi tak rozumí. Možná, že já také zůstanu někde uvnitř dítětem. To je asi to jediné uklidnění.

Jsem jen o několik let starší než ti lidé na lavičce, ale pořád se cítím jinak. Starší i mladší než oni. Co vy, děti?

Autor: Kateřina Časarová | sobota 21.2.2015 16:17 | karma článku: 17,92 | přečteno: 1203x
  • Další články autora

Kateřina Časarová

Zrcátko

Hana Haně už nezbývalo moc času, sama si to uvědomovala, nic jiného však už ne. Ani bolest ne. Byla od všeho daleko, a že má kolem sebe svoji rodinu, vnímala jen letmo. Věděla, že s ní je manžel a obě dcery.

17.3.2023 v 10:22 | Karma: 11,79 | Přečteno: 413x | Diskuse| Osobní

Kateřina Časarová

Frnda jako věc veřejná

Co se tak dá říct o gynekologických prohlídkách? Přemýšlejte, co se vám vybaví ve spojitosti s nimi? Nezbytnost? Prevence? Stud? A asi tak dalších tisíc pocitů. Ale málokdy si řekne: "Kdo to sakra byl a proč mi koukal na čípek?"

2.1.2021 v 19:30 | Karma: 36,69 | Přečteno: 3194x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Časarová

Chci se jenom namazat

Jenom rychle skočit do drogerie, než mi zavřou, a popadnout ten krém na obličej, co vždycky. Nebo že bych vybočila ze svého kosmetického konzervatismu a vyzkoušela něco nového?

3.2.2019 v 22:54 | Karma: 14,37 | Přečteno: 633x | Diskuse| Osobní

Kateřina Časarová

Bezdětná máma

Mateřské sklony jsem v sobě měla odjakživa. Už tehdy, když moje starší sestra usnula na gauči, jsem ji přikrývala a následně budila, že si přece musí vyčistit zuby. A jindy jsem jí v šest ráno volala, proč jako není doma a kde je.

26.1.2019 v 0:12 | Karma: 22,07 | Přečteno: 1468x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Časarová

Salámova nehoda

Život je fakt pes. Hlavně když jste salám. To vás pak život může klidně i sežrat. Ale co se stalo mě, to je něco smutnějšího, než smrt kusu vepřovýho.

23.1.2019 v 19:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 247x | Diskuse| Miniblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1591x
Proč psát? Protože je to lepší, než mluvit.

Seznam rubrik